< Etusivulle

Ryijykakku satavuotiaalle Suomelle

TrustRyijy2.jpg

Ryijykakku sai inspiraationsa ikiaikaisesta suomalaisesta käsityöperinteestä. Kuten esikuvansa, tämäkin ryijy on tuvan ehdoton katseenvangitsija. Siinä maistuvat kotomaan maut: vadelmakastike, mustikkamarmeladi, kaurapraliinit sekä puolukka- ja salmiakkitäytteiset macaronit. Herkullista itsenäisyyspäivää!


Näin valmistat ryijykakun:

Valmista yksi pellillinen sokerikakkua. Valmista valkosuklaamousse ja kaada se kakkupohjan päälle. Peitä kakku kelmulla ja nosta se jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Valmista mustikkamarmeladi. Kaada jäähtynyt mustikkamarmeladi kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Valmista toinen pellillinen sokerikakkua ja toinen annos valkosuklaamoussea. Kaada mousse ensimmäisen kakkulevyn päälle. Nosta toinen kakkupohja moussen päälle. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin jähmettymään noin kuudeksi tunniksi.

Valmista ja täytä macaronit. Levitä italialainen marenki kakun päälle, polta pinta kaasupolttimella. Koristele kakku vadelmakastikkeella, mustikoilla, praliinilla ja vadelmilla. Nostele lopuksi macaronit kakun päälle. Viimeistele tuoreella mintulla.


TrustRyijy3.jpg

Sokerikakkupohja (yksi pellillinen)

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoa

1,5 dl perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

mustikkamehua


Vaahdota munat ja sokeri. Sekoiteta kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kumoa taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Paista 175 °C kunnes pohja on kypsä, noin 10 minuuttia. Kostuta jäähtynyt pohja mustikkamehulla.


Valkosuklaamousse

200 g valkosuklaata

1,5 liivatelehteä

1,5 dl kermaa

3,5 dl kermaa

200 g tuorejuustoa


Pilko valkosuklaa kulhoon. Turvota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna 1,5 dl kermaa kattilassa kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja sekoita liivate kuumaan kermaan. Kumoa kuuma kermaseos suklaan päälle ja anna seistä hetken. Sekoita. Anna jäähtyä silloin tällöin sekoittaen.

Vaahdota 3,5 dl kermaa. Lisää tuorejuusto ja sekoita hyvin. Kääntele huoneenlämpöinen valkosuklaaseos kermavaahtoseoksen sekaan.


Mustikkamarmeladi

600 g mustikoita

150 g marmeladisokeria


Hienonna mustikat tehosekoittimessa ja kaada kattilaan. Kiehauta ja lisää marmeladisokeri. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Kuori vaahto. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi silloin tällöin sekoittaen.


Kaurapraliini

50 g voita

1 dl isoja kaurahiutaleita

1 dl sokeria


Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet. Levitä seos uunipellille ja paahda 150 °C noin 5 minuuttia, kunnes hiutaleet ovat kullankeltaisia. Sulata sokeri pannulla. Kaada sokeri kaurahiutaleiden päälle, anna jäähtyä. Murskaa praliini tehosekoittimella karkeiksi muruiksi.


Vadelmakastike

400 g pakastevadelmia

2 tl anista

50 g marmeladisokeria


Keitä vadelmia ja anista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää marmeladisokeri ja keitä vielä hetki. Kuori vaahto. Paseeraa kastike ja anna jäähtyä välillä sekoittaen.


Macaronit

3 valkuaista

ripaus suolaa

2 rkl sokeria

2,5 dl mantelijauhoja

200 g tomusokeria


Erottele valkuaiset kulhoon, lisää ripaus suolaa ja sokeri. Vatkaa, kunnes marenkiin muodostuu huippuja, mutta se on vielä elastista.

Sekoita mantelijauhot ja tomusokeri tehosekoittimessa sileäksi. Kääntele siivilöity jauhoseos varovasti marenkiin pienissä erissä.

Pursota noin 1,5 cm nokareita kevyesti öljytylle leivinpaperille. Kuivata leivoksia kiertoilmauunissa noin tunti. Ota leivokset pois uunista ja lämmitä uuni 130 asteeseen. Paista pellillinen kerrallaan ilman kiertoilmaa uunin alimmalla tasolla, kunnes leivokset alkavat hieman ruskistua reunoilta. Anna jäähtyä hyvin.


Salmiakkitäyte macaroneille

rasiallinen apteekin salmiakkia

100 g tuorejuustoon

0,5 dl tomusokeria


Sulata salmiakki tilkassa kiehuvaa vettä. Sekoita se tuorejuustoon ja tomusokeriin.


Puolukkatäyte macaroneille

0,5 dl puolukoita

100 g tuorejuustoa

0,5 dl tomusokeria


Paseeraa puolukat. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri.


Italialainen marenki

4 valkuaista

2,5 dl sokeria

1 dl vettä


Vatkaa valkuaisia kunnes marenkiin muodostuu huippuja, mutta seos on vielä elastista.

Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa ja anna kiehua, kunnes seoksen lämpötila on 114 °C.

Valuta kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon sekaan koko ajan vispaten. Vispaa, kunnes seos on huoneenlämpöistä.